Hos oss kan du ta friluftsliv og breddeidrett i skoletiden

På Kvitund har vi to unike programfag, breddeidrett og friluftsliv. Velger du disse fagene kan vi garantere deg nye opplevelser du sent vil glemme.

Rektor på Kvitsund, Magnus Kvalbein, forteller at det er tre grunner til at skolen satser på disse fagene.

– For det første ligger skolen vår midt i hjertet av Telemarksnaturen. For det andre er dette et inspirerende fag for deg som liker både opplevelser og læring. For det tredje har idrettsfagene en viktig funksjon som pusterom mellom de andre mer teoritunge fagene, forklarer han.

UNIKE NATUROPPLEVELSER I FRILUFTSLIV

Nils Arne Grutle har dette året ansvar for historiens første friluftslivklasse på Kvitsund. I skrivende stund har han og klassen vært på tur til Folgefonna og på kanotur gjennom ulike vassdrag fra Lunde til Tokke.

– Jeg synes det har vært kjempespennende. Det er masse muligheter her i Telemark. Høydepunktet var da vi var på kanotur, det regnet volsomt og var meldt opp mot 20 mm. nedbør. Ingen ting var riktig og alle var gjennomvåte. Men da vi endelig kom frem og statte opp campen var alle elevene positive og lagde kjempesteming, forteller Nils Arne.

Nå er det vinteren som står for tur for Friluftlivklassen. Først skal de på tur i skogen og overnatte.

– Så skal vi gå på ski på Hardangervidda. Planen er å gå fra Haukeli til Hovden. Vi skal kanskje også innom en hytte som heter Bamsebu som ble bygd at Tungtvannssabotørene. Så dette blir spenennde, forteller han.

Nils Arne legger til at denne type fag gir elevene en mestringsfølelse. Det blir et unikt og bra fellesksap når man reiser på tur og opplever ting sammen.

FÅR BRATTKORT I BREDDEIDRETT

Et viktig fokus i i Breddedrett er at du skal lære ved prøve, gjennom både feiling og mestring.

– Du får prøve en rekke sporter og aktiviteter fra ulike kulturer verden over. I tillegg har vi et ekstra fokus på klatring, padling, touch rugby og langrenn gjennom skoleåret. Elevene får også muligheten til å ta brattkortet, som er et ferdighetsbevis som går på sikring av klatrere, forteller faglærer Hamish Moore.

Øvelse i hvordan man arrangerer treninger og sportsarrangementer er også en del av læringen i faget. I Breddeidrett har du muligheten til å utvikle ferdigheter. Programfaget kan du ta i VG3.

– Vi reiser også på flere turer. Blant annet til Høyt & Lavt i Bø og på nedoverski-tur til Haukelifjell, forteller Hamish.

Breddeidrett skal skape opplevelser som styrker den enkeltes selvtillit og selvfølelse, og gi innsikt i og forståelse for betydningen av å være i god fysisk form. Opplæringen skal også utvikle evnen til å verdsette andres innsats.

ET PUSTEROM I NATUREN

Over halvparten av ungdommene i Telemark oppgir å bruke 3-4 timer hver dag foran skjerm utenom skoletid, en god del bruker vesentlig mer. Det betyr at det ikke er uvanlig å sitte stille 10-12 timer i løpet av en hverdag.

– Dersom vi kan skape en kultur på Kvitsund der man kommer seg opp og ut i løpet av en skoleuke og ikke minst på fritida, er det helt sikkert at konsentrasjonen, arbeidskapasiteten og resultatene også i de andre fagene vil heve seg, avslutter rektor.